Ibu ibu tahu tak apa benda Hormon Melatonin ni??

Melatonin adalah hormon yang dihasilkan di dalam ‘pineal’, iaitu kelenjar endokrin kecil yang terletak di Pusat otak, dan memainkan peranan dalam pengawalseliaan fungsi biologi tubuh.

Hormon ini dihasilkan secara semula jadi dalam tubuh dan boleh terlebih atau terkurang serta boleh memberi kesan yang tidak baik pada tubuh.
Jika kita terlebih hormon melatonin, hormon ini boleh menyebabkan lesu, penyakit hati, gangguan kepada mata, keletihan, disorientation, kelakuan psikotik, kekeliruan, mengantuk, gangguan pertuturan , gementar, sakit kepala dan pening.
Manakala kekurangan hormon melatonin akan menyebabkan kesukaran tidur atau insomnia, tidur tidak nyenyak, pembesaran prostat, kemurungan, keletihan, kitaran haid yang tidak teratur, murung, Sindrom premenstrual, katarak, kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi dan gangguan irama jantung (aritmia).

Melatonin Biasanya diperlukan untuk menghadapi kesukaran tidur.

Jika kita terlebih hormon melatonin,apa yang terjadi??

Hormon ini boleh menyebabkan lesu, penyakit hati, gangguan kepada mata, keletihan, disorientation, kelakuan psikotik, kekeliruan, mengantuk, gangguan pertuturan , gementar, sakit kepala dan pening.

Jika kita terkurang hormon melatonin,apa pula yang terjadi??

Kekurangan hormon melatonin akan menyebabkan kesukaran tidur atau insomnia, tidur tidak nyenyak, pembesaran prostat, kemurungan, keletihan, kitaran haid yang tidak teratur, murung, Sindrom premenstrual, katarak, kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi dan gangguan irama jantung (aritmia).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *